Gouldsamadiner

Tone Lygren

 

Avlsmål

 

Jeg avler efter en relativt slank "lang" fugl (ikke kort og tyk), som er glad for at flyve og aldrig lægger sig ned på pinden. De skal være livlige, aktive og nysgerrige. Farverne skal være klare og jævne. Jeg har avlet efter en meget mørk brystfarve hos både hunner og hanner, men ser det ikke som en fejl at de er lysere, da brystfarven er meget varierende i naturen. Jeg ønsker et klart og tydeligt sort bånd omkring masken, dette bånd må ikke blive for tyndt. Hunnerne skal have en lys blå/turkis farve bagved masken der går jævnt over i olivengrøn - farven bag masken må ikke blive kraftigt blå hos hunnerne, men må gerne gå over i det meget lyse næsten hvidlige. Hos hannen skal det blå være meget kraftigt blå, men må ikke løbe for langt ned ad nakken. Rygfarven skal være græsgrøn til mørk grøn (mere olivengrøn hos hunnerne) med en jævn farve. Der må gerne være fjertegninger på vingerne. Øjnene skal være store og runde. Hovedet skal være ret stort, ikke for smalt, og med et ret stort næb med en buet overside. Hannen skal have en meget dybrød, kraftig gulorange eller glansfuld sort maske, mens hunnen skal have en jævn, gerne noget mørkere farve. Hunner med en mere ujævn, næsten sort maskefarve ses ikke som en fejl, men de er ikke mit avlsmål.

 

 

Stamtavler og ringmærkning

 

 

 

Alle fugle ringmærkes som hovedregel med en fast årsring, og der bliver ført stamtavle, der kører tilbage til 1998 hvor jeg startede mit opdræt. Jeg bruger Zooeasy stamtavleprogram. Med få undtagelser, køber jeg helt ubeslægtet blod ind til hver eneste generation. På den måde kan jeg garantere store og sunde fugle. Jeg kan i sjældne tilfælde vælge at linjeavle, hvis jeg har nogle specielt gode egenskaber jeg gerne vil have forstærket.

 

 

 

Farver

 

Jeg avler primært normalfarvede (grønne, lillabrystede med rødt, sort eller gult hovede).

 

 

Jeg har også en linje med hvidbrystede, samt en blå linje. De blå er meget store og flotte, da de tilfældigvis dukkede op efter mange generationers avl med normalfarvede.

 

                          

 

Fra 2012 forventer jeg at have både blå og hvidbrystede for salg. Man kan sætte sig på venteliste til de blå hvis man sender mig en mail med en e-mail man kan kontaktes på.